De zoon van Yvette leeft 0 jaar in vrijheid
Lees dit verhaal
Rob leeft 57 jaar in vrijheid

“Hoe leg je uit dat je niet kunt slapen omdat je mensen hebt moeten doodschieten?”

Rob Bauer (57) is Commandant der Strijdkrachten en bestuurslid van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Hij ontmoet veteranen en militairen uit alle windstreken en van alle leeftijden. “Het is belangrijk dat we weten wat veteranen voor ons gedaan hebben. Ongeacht in welke oorlog ze vochten.”

“Er zijn soms incidenten nodig om ons weer te laten beseffen hoe vrij we zijn. Het neerhalen van de MH17 bijvoorbeeld, was zo’n moment. Er vielen bijna tweehonderd Nederlandse doden en bijna iedereen in ons land kende wel iemand die erbij betrokken was. Omdat het vliegtuig boven oorlogsgebied was neergehaald, konden we er niet zomaar naartoe om onze mensen op te halen. Op dergelijke momenten realiseren we ons allemaal hoe vrij we hier in Nederland zijn.

Dat gevoel geef ik door in mijn functie als Commandant der Strijdkrachten, maar ook als bestuurslid van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Een heel belangrijke manier is om ook naar de verhalen van onze veteranen uit recentere oorlogen, zoals in Afghanistan, Irak of Joegoslavië te blijven luisteren. Zij kunnen hun ervaringen vaak niet met buitenstaanders delen. Hoe leg je uit dat je niet kunt slapen omdat je mensen hebt moeten doodschieten om jezelf te verdedigen? Alleen hun collega’s weten echt waar ze het over hebben, omdat zij het ook hebben meegemaakt. Daarom is het zo belangrijk dat veteranen elkaar kunnen blijven ontmoeten.

Dat zag ik eens gebeuren toen ik aan tafel zat met een 92-jarige Britse veteraan uit de Tweede Wereldoorlog en een Nederlandse militair die in Uruzgan was geweest. Ze hebben uren met elkaar zitten praten. Hoewel de tijd en de omstandigheden totaal onvergelijkbaar zijn, begrepen ze elkaar meteen.

Al die verhalen moeten we blijven vertellen en doorgeven aan volgende generaties. Dat doen we met het project Veteraan in de Klas, maar een mooi voorbeeld vind ik ook de militaire begraafplaats in Margraten. Ieder graf is daar geadopteerd door een Limburgs gezin. Op die manier kun je ook een oorlog die al 75 jaar geleden is een persoonlijke invalshoek meegeven. Zo betrek je ook de nieuwe generaties erbij.”

Over 75 jaar vrijheid

In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We staan stil bij de vrijheid die is bevochten door mensen die daarvoor grote offers hebben gebracht. We vieren dat we sinds 1945 weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties.

75 jaar vrijheid wordt mede mogelijk gemaakt door:

Laat zien dat je vrijheid belangrijk vindt

Bestel hier de vrijheid-pin.

Bestellen
Terug naar de verhalen

In verband met het coronavirus, is het programma van 75 jaar vrijheid aangepast. Lees hier de laatste updates.