Cheryl leeft 59 jaar in vrijheid

“Vrijheid kan je zomaar worden afgenomen”

Cheryl Bartelings (59) is de dochter van Engelandvaarder Charles Bartelings. Hij zat in het verzet in Nederland. Na een arrestatie vluchtte hij naar Engeland. Daar werd hij ingezet als paracommando en hielp hij mee met de bevrijding van drieduizend Chinezen op West-Java.

“Mijn vader was mijn grote voorbeeld, mijn Soldaat van Oranje. Je moet het maar durven om als 21-jarige alles achter je te laten om je in te zetten voor de vrijheid van anderen. Vrijheid kan je zomaar worden afgenomen. Ik heb van hem meegekregen dat het belangrijk is niet bang te zijn en om door te zetten om je doel te bereiken. Niet alleen in oorlogstijd, maar altijd. Zijn verhaal heeft mijn leven en dat van mijn kinderen beïnvloed. Mijn vader is verraden door een vriend en moest daarom vluchten. De wetenschap dat niet iedereen te vertrouwen is én de angst voor de macht van één persoon, is in ons DNA terechtgekomen.

Nadat mijn kinderen de musical Soldaat van Oranje hadden gezien, kwamen ze met vragen over de oorlog. Ik heb toen mijn vader gevraagd te vertellen wat hij heeft meegemaakt. Ze wilden heel praktische dingen weten, zoals: wat nam je mee op je vlucht? Maar ook hoe het was om thee te drinken bij koningin Wilhelmina in Engeland. Typerend voor de Engelandvaarders was dat het heel bescheiden mensen waren; ze vonden het heel normaal om Nederland te ontvluchten om iets te doen voor de vrijheid van hun land.

Vrijheid is voor mij aan deze Engelandvaarders verbonden. Het houdt in dat je mag zijn wie je bent, mag zeggen wat je wilt en doen wat je wilt doen. Maar wel met respect voor de ander. Herdenken vind ik heel belangrijk: stilstaan bij wat de verzetsmensen voor ons hebben gedaan, zodat wij nu in vrijheid leven. Afgelopen jaar was mijn vader niet sterk genoeg meer om naar de herdenking te gaan. Samen keken we op tv in zijn verzorgingstehuis in Scheveningen naar de ceremonie op de Dam. Op de achtergrond hoorden we de klok van de Waalsdorpervlakte. Een week later is hij overleden.”

Over 75 jaar vrijheid

In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We staan stil bij de vrijheid die is bevochten door mensen die daarvoor grote offers hebben gebracht. We vieren dat we sinds 1945 weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties.

75 jaar vrijheid wordt mede mogelijk gemaakt door:

Laat zien dat je vrijheid belangrijk vindt

Bestel hier de vrijheid-pin.

Bestellen
Terug naar de verhalen

In verband met het coronavirus, is het programma van 75 jaar vrijheid aangepast. Lees hier de laatste updates.