De zoon van Yvette leeft 0 jaar in vrijheid
Lees dit verhaal
Isaac leeft 6 jaar in vrijheid

“Onafhankelijk blijven en niet met alle winden meewaaien, dat zie ik terug in onze kinderen”

De familie van Isaac Kahlman (6) is een bron van verhalen over de strijd voor vrijheid: ze deden verzetswerk of vluchtten voor onderdrukking. Isaac vindt knutselen geweldig en wil uitvinder worden.

“Isaacs opa, mijn vader, vluchtte in 1968 uit Tsjechië naar Nederland om daar te gaan studeren”, zegt Isaacs moeder Julia Vytopil. “Mijn vader was 19 en het was het jaar van de Praagse Lente. Omdat hij misdienaar was geweest in de katholieke kerk, beperkte de overheid zijn kansen op een opleiding en werk.

Mijn vader wist niet meer van Nederland dan dat er windmolens waren. Dat had hij in het boek De scheepsjongens van Bontekoe gelezen. Negen jaar later kon hij pas weer op bezoek in zijn geboorteland. Isaac is in de zomervakantie vaak met ons naar Tsjechië geweest. We verbleven in het huis waar mijn vader is opgegroeid. De kinderen vinden het er heerlijk; er is veel ruimte, het is warm en we zwemmen in meertjes.

Isaacs overgrootvader, de vader van mijn moeder, was tijdens de Tweede Wereldoorlog betrokken bij het maken van een telexverbinding in Eindhoven waardoor er contact was met de regering in Londen. Zo zijn er mensenlevens gered.

Ook in mijn schoonfamilie spelen verzet en onafhankelijkheid een belangrijke rol. De opa van Isaacs vader moest in de Tweede Wereldoorlog in Berlijn voor de Duitsers werken. Tijdens een bombardement is hij gevlucht en terug naar huis gelopen. Dat duurde een half jaar. Op zijn tocht naar Nederland werd hij door goede Duitsers geholpen. Die is hij altijd dankbaar gebleven. De andere opa van Isaacs vader werkte op een distributiekantoor van voedselbonnen. Hij hield bonnen achter voor mensen die ondergedoken zaten.

Onafhankelijk blijven en niet met alle winden meewaaien, dat zie ik terug in onze kinderen. Zij kiezen ook hun eigen weg. Isaac wil uitvinder worden en vindt knutselen geweldig. Hij heeft een robot voor zijn opa geknutseld en ze hebben samen een tijdmachine gemaakt. Als hij groot is, wil hij een horloge uitvinden dat een nieuw mens tevoorschijn tovert of iemand die niet meer leeft, maar die je terug wilt zien. Het moet een horloge worden waarmee hij alles kan maken wat hij wil."

Over 75 jaar vrijheid

In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We staan stil bij de vrijheid die is bevochten door mensen die daarvoor grote offers hebben gebracht. We vieren dat we sinds 1945 weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties.

75 jaar vrijheid wordt mede mogelijk gemaakt door:

Laat zien dat je vrijheid belangrijk vindt

Bestel hier de vrijheid-pin.

Bestellen
Terug naar de verhalen

In verband met het coronavirus, is het programma van 75 jaar vrijheid aangepast. Lees hier de laatste updates.