De zoon van Yvette leeft 0 jaar in vrijheid
Lees dit verhaal
Ronald leeft 60 jaar in vrijheid

“Verdriet is net een lege fles die je onder water probeert te duwen en die dan extra hard omhoog komt”

Ronald Nooter (60) is de zoon van Karla Nooter; haar Joodse vader is vermoord in Auschwitz. Samen met zijn moeder heeft hij tijdens de Nationale Herdenking in 2016 een krans gelegd op de Dam in Amsterdam namens Verenigd Verzet.

“Ik weet nog goed dat ik als 8-jarig jongetje meeging naar een herdenking en mijn moeder in tranen zag. Dat was het moment dat de oorlog in mij kwam. Ik heb altijd een intense band gehad met mijn moeder. Ze was een kind in de oorlog; het moment dat haar vader werd opgepakt, was haar jeugd voorbij. In de hongerwinter zat zij, gescheiden van haar moeder en broertje, bij gezinnen in Limburg en Friesland. De impact hiervan is enorm en gaat over van de ene op de andere generatie, ook al heeft mijn moeder nog zo geprobeerd dat te voorkomen.

Ik probeer ook het verdriet weg te drukken. Maar het is net een lege fles die je onder water probeert te duwen en die dan extra hard omhoog komt. Daarom hield ik me eerst op afstand als mijn moeder naar herdenkingen ging. Tot mijn dochter voorstelde om samen met oma naar Auschwitz te gaan. Het was heel bijzonder om met drie generaties te gaan. In Auschwitz staat een bord met de tekst: ‘Wie niet leert van het verleden, maakt dezelfde fouten weer.’ Het gevoel van vrijheid kun je doorgeven door kennis over het verleden te vergaren, daar ben ik van overtuigd.

Een ander bijzonder moment was toen ik een kleinzoon kreeg. Mijn moeder was heel blij, het voelde als een overwinning op de nazi’s. Ik ervaar het als een groot geluk dat ik ben opgegroeid zonder oorlog. Voor sommige mensen is Syrië ver van hun bed, maar het doet mij denken aan de problemen en weerstanden die Joodse mensen ondervonden die naar Zwitserland vluchtten in de oorlog. De geschiedenis herhaalt zich en dat is pijnlijk.”

Over 75 jaar vrijheid

In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We staan stil bij de vrijheid die is bevochten door mensen die daarvoor grote offers hebben gebracht. We vieren dat we sinds 1945 weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties.

75 jaar vrijheid wordt mede mogelijk gemaakt door:

Laat zien dat je vrijheid belangrijk vindt

Bestel hier de vrijheid-pin.

Bestellen
Terug naar de verhalen

In verband met het coronavirus, is het programma van 75 jaar vrijheid aangepast. Lees hier de laatste updates.