De zoon van Yvette leeft 0 jaar in vrijheid
Lees dit verhaal
Kees leeft 61 jaar in vrijheid

“Mijn vader heeft zijn broer nooit meer gezien”

‘Ome Ment’ zat in de Tweede Wereldoorlog bij de marine en vocht vanuit Engeland tegen de Duitsers. Hij had een heldenstatus in het gezin van Kees Pronk (61).

“Het portret van ome Ment hing prominent bij ons in de eetkamer, alsof hij bij ons aan tafel zat. Ome Ment had een heldenstatus in ons gezin. Op 4 mei keken we met zijn allen, een gezin met negen kinderen, een minuut in stilte naar het portret.

Ome Ment was de oudste broer van mijn vader. Toen hij naar Engeland ging om tegen de nazi’s te vechten, nam mijn vader zich voor hem te volgen. Hij keek erg tegen hem op. Maar ome Ment sneuvelde in 1944 ter hoogte van Calais en mijn vader heeft hem nooit meer gezien. Daar heeft hij de rest van zijn leven mee gezeten.

Op weg naar Engeland werd mijn vader in Frankrijk door de Duitsers opgepakt. Hij was toen 19. Mijn vader moest voor de Duitsers werken, daar heeft hij zich altijd voor geschaamd. Ik vond dat hij zich dat niet kon aanrekenen. Als mijn vader had geweigerd, hadden ze hem neergeschoten, maar hij dacht dat anderen hem daar scheef om aankeken.

Op zijn 80ste heb ik met mijn vader het graf van zijn broer in Dover bezocht. Dat was als een hereniging voor hem. Later werd ome Ment postuum gedecoreerd in Den Helder. Mijn pa was daar echt trots op.

Voor mij is ome Ment altijd het symbool van de vrijheid geweest. Ik wilde eigenlijk net als hij bij de marine. Maar mijn vrouw zag het niet zitten dat ik dan maanden van huis zou zijn. Nu werk ik bij Defensie. Daarmee heb ik toch de lijn van mijn oom voortgezet.”

Over 75 jaar vrijheid

In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We staan stil bij de vrijheid die is bevochten door mensen die daarvoor grote offers hebben gebracht. We vieren dat we sinds 1945 weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties.

75 jaar vrijheid wordt mede mogelijk gemaakt door:

Laat zien dat je vrijheid belangrijk vindt

Bestel hier de vrijheid-pin.

Bestellen
Terug naar de verhalen

In verband met het coronavirus, is het programma van 75 jaar vrijheid aangepast. Lees hier de laatste updates.