De zoon van Yvette leeft 0 jaar in vrijheid
Lees dit verhaal
Dieuwertje leeft 62 jaar in vrijheid

“Bij het woord ‘vrijheid’ denk ik meteen aan mijn moeder”

Haar Joodse identiteit speelde geen enkele rol bij de moeder van Dieuwertje Blok (62), tot ze moest onderduiken. Ze overleefde de oorlog en leerde haar dochters dat ze verantwoordelijk zijn voor de vrijheid van een ander. Dat inzicht geeft Dieuwertje op haar beurt door, onder andere tijdens Vrijheidscolleges op basisscholen.

“Bij het woord ‘vrijheid’ denk ik meteen aan mijn moeder. Zij en haar Joodse ouders hebben apart van elkaar ondergedoken gezeten en de oorlog overleefd. Daarna was er van hun familie bijna niemand meer over. Toch is zij er niet verbitterd of haatdragend door geworden. Integendeel eigenlijk. Juist door wat ze zelf heeft meegemaakt, is ze zich haar hele leven blijven inzetten voor mensen die buitengesloten worden. Ze organiseerde bijvoorbeeld schrijfavonden van Amnesty International bij ons thuis, beheerde de Unicefwinkel en ging de deuren langs met een collectebus.

Ze had een groot optimisme en geloof in de mensheid. Er is een beroemde uitspraak van de legendarische ballerina Sonia Gaskell: ‘Maisjes, als je valt, altijd wat van maken.’ Dat is typerend voor mijn moeder. Wat er ook misging, zij maakte er iets van. Tot op zekere hoogte was het ook het lachen om niet te hoeven huilen, maar dat bracht zij op een geweldige manier in praktijk.

Ieder jaar geef ik een aantal Vrijheidscolleges op basisscholen en daar lees ik dan het gedicht ‘De regenworm en zijn moeder’ van Annie M.G. Schmidt voor. Voor mij gaat dat over je eigen keuzes maken en onafhankelijk durven denken. Ik heb het gedicht van mijn moeder geleerd en het op mijn beurt weer doorgegeven aan mijn kinderen. In de klas trek ik het verhaal door naar de leefwereld van de kinderen. Als het gaat om pesten, heb je altijd een keuze: wegkijken, meedoen of ertegenin gaan. Dan vertel ik ook het verhaal over Jaap, bij wie mijn grootouders konden onderduiken. Hij is gefusilleerd vanwege zijn verzetswerk, maar heeft zich de vrijheid om zijn eigen keuzes te maken niet door de bezetter laten afnemen.”

Over 75 jaar vrijheid

In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We staan stil bij de vrijheid die is bevochten door mensen die daarvoor grote offers hebben gebracht. We vieren dat we sinds 1945 weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties.

75 jaar vrijheid wordt mede mogelijk gemaakt door:

Laat zien dat je vrijheid belangrijk vindt

Bestel hier de vrijheid-pin.

Bestellen
Terug naar de verhalen

In verband met het coronavirus, is het programma van 75 jaar vrijheid aangepast. Lees hier de laatste updates.