De zoon van Yvette leeft 0 jaar in vrijheid
Lees dit verhaal
Brita leeft 63 jaar in vrijheid

“Het zou me een gevoel van bevrijding geven als we mijn opa terug zouden vinden”

Brita Röhl (63) is medeoprichter van de Stichting Landelijke Herdenking April-meistakingen 1943. Haar opa Frits Loep werd gefusilleerd na de staking bij Stork in Hengelo. Tot op de dag van vandaag is zijn lichaam niet teruggevonden.

“Mijn grootvader is op 3 mei opgepakt en op 4 mei ’s avonds gefusilleerd. Mijn grootmoeder werd op het politiebureau ontboden en kreeg een envelop met zijn spullen in handen gedrukt. Ze moest Hengelo binnen 48 uur verlaten. Mijn moeder was 11. Ze werd uit de klas gehaald en is nooit meer terug geweest.

Tussen 29 april en 3 mei 1943 braken er in heel Nederland stakingen uit als protest tegen de maatregel dat alle dienstplichtige mannen naar Duitsland moesten om te werken. In tegenstelling tot de Februaristaking van 1941 in Amsterdam zijn deze stakingen nauwelijks bekend. De eerste brak uit in Hengelo en ze verspreidden zich daarna door het hele land. Veel mensen zijn daarvoor net als mijn opa vermoord door de Duitsers en velen raakten vermist.

Het lichaam van mijn grootvader is nooit teruggevonden. Dat heeft een enorme impact gehad op het leven van mijn grootmoeder en moeder. Toen mijn moeder in 1953 wilde trouwen, bijvoorbeeld, kon dat niet omdat er geen overlijdensakte van haar vader was. Noodgedwongen is ze daarom in Londen getrouwd.

Mijn moeder is inmiddels overleden, maar haar DNA en dat van mij zit in een landelijke databank voor het geval ze het lichaam van mijn opa ooit terugvinden. De techniek wordt steeds beter en het is niet aan mij om te zeggen: ‘Laat maar zitten.’

Ik kom op scholen om over de stakingen en mijn grootvader te vertellen. ‘Stel dat er een briefje aan een boom hangt waarop staat: Vermist’, vertel ik ze dan. ‘Alleen staat er geen foto van een poes of een hond bij, maar van je vader.’ Dat komt binnen. Dan is er altijd wel eentje die vraagt wanneer ik weer ga zoeken, want dan komt hij helpen.

Het zou me een gevoel van bevrijding geven als we mijn opa terug zouden vinden, maar bovenal een gevoel van gerechtigheid.”

Over 75 jaar vrijheid

In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We staan stil bij de vrijheid die is bevochten door mensen die daarvoor grote offers hebben gebracht. We vieren dat we sinds 1945 weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties.

75 jaar vrijheid wordt mede mogelijk gemaakt door:

Laat zien dat je vrijheid belangrijk vindt

Bestel hier de vrijheid-pin.

Bestellen
Terug naar de verhalen

In verband met het coronavirus, is het programma van 75 jaar vrijheid aangepast. Lees hier de laatste updates.