De zoon van Yvette leeft 0 jaar in vrijheid
Lees dit verhaal
Alfred leeft 64 jaar in vrijheid

“Vrijheid moet je blijven onderhouden”

De vader van veteraan Alfred Kool (64) sprak pas op zijn 88ste over de tijd dat hij gedwongen in nazi-Duitsland voor een vliegtuigfabriek werkte. Nu staat Alfred regelmatig als veteraan voor de klas, omdat hij wil dat we dit nooit meer meemaken.

“Mijn vader heeft in de Tweede Wereldoorlog drie jaar in Duitsland gewerkt vanwege de Arbeitseinsatz. Hij was 20 toen hij vanuit zijn woonplaats Vlissingen met een koffertje op de trein naar Duitsland stapte. Daar kwam hij op de administratie van een vliegtuigfabriek in Karlsruhe terecht.

Mijn vaders thuissituatie was lastig. Zijn moeder was overleden, zijn vader werkte hard en hij werd zo’n beetje opgevoed door zijn twee oudere zussen. Zijn chef in de Duitse fabriek was een goede Duitser. Hij nam mijn vader soms mee naar huis. Daar ervoer hij eigenlijk voor het eerst in zijn leven de warmte van een gezin. Een onwerkelijke, dubbele emotie. Mijn vader werd gedwongen mee te werken aan een systeem waar veel mensen onder leden. Daar zat hij mee. Het kan verklaren waarom hij er lang niet over gepraat heeft. Pas op zijn 88ste is hij gaan praten. Alles kwam weer boven, tot in detail. Soms moest hij daarbij huilen.

Mijn schoonvader heeft om aan de Arbeitseinsatz te ontkomen tweeënhalf jaar ondergedoken gezeten in een Drents bos. Met een paar maten heeft hij daar een hol gegraven. Er zaten ook vaak tijdelijke onderduikers, soms zaten ze er met wel twintig man.

Ik wil heel graag dat we nooit meer meemaken wat mijn vader en schoonvader hebben doorstaan. Al op jonge leeftijd vond ik het belangrijk om onze vrijheid te verdedigen. Mede daarom ben ik in 1980 als militair vrijwillig met een vredesmissie naar Libanon uitgezonden. Met zo’n missie kun je geen brandhaarden oplossen, maar we geven de lokale bevolking wel de kans het leven weer voor een paar jaar op te pakken.

Nu vertel ik als veteraan in de klas dat we de vrijheid en welvaart hebben om te doen wat we willen. Maar dat vrijheid ook betekent dat je de verantwoordelijkheid neemt om de samenleving leefbaar te houden en dat je elkaar daarop aanspreekt. Vrijheid moet je nou eenmaal blijven onderhouden.”

Over 75 jaar vrijheid

In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We staan stil bij de vrijheid die is bevochten door mensen die daarvoor grote offers hebben gebracht. We vieren dat we sinds 1945 weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties.

75 jaar vrijheid wordt mede mogelijk gemaakt door:

Laat zien dat je vrijheid belangrijk vindt

Bestel hier de vrijheid-pin.

Bestellen
Terug naar de verhalen

In verband met het coronavirus, is het programma van 75 jaar vrijheid aangepast. Lees hier de laatste updates.