De zoon van Yvette leeft 0 jaar in vrijheid
Lees dit verhaal
Marise leeft 65 jaar in vrijheid

“We moeten vrijheid koesteren als iets kostbaars”

De Joodse ouders van Marise Courant (65) overleefden de oorlog, maar verloren bijna hun hele familie. Als klein meisje kreeg ze alleen de heldenverhalen te horen. Pas toen zij zelf kinderen kreeg, konden haar ouders haar geleidelijk aan ook over de gruwelijkheden vertellen.

“Ik ben opgegroeid in een liefdevol en warm nest maar bij beschadigde mensen. Mijn vader, Jack Courant, heeft ondergedoken gezeten en heeft onder anderen zijn vader en broertje verloren. Toen ik klein was, kregen we vooral de heldenverhalen te horen. Bijvoorbeeld over die keer dat mijn vader in de stad Groningen door de Duitsers is opgepakt terwijl hij in de tram zat. Op het politiebureau is hij uit een raam geklommen, heeft de portier in keurig Duits gedag gezegd en is heel rustig naar buiten gelopen.

Die verhalen vonden we geweldig. Over de verschrikkingen werd niet gepraat. Maar 4 mei was voor ons bijna niet om door te komen. Die stilte en de uitdrukking op de gezichten van mijn ouders en oma’s waren zó ijzingwekkend en akelig. Mijn hele leven heb ik het gevoel gehad dat ik iets moest goedmaken. Pas toen ik zelf moeder werd, kreeg ik het gevoel dat dat een beetje gelukt was. Ze waren dolgelukkig met hun kleinkinderen.

Wat mijn ouders niet konden, omdat het te groot was, kon mijn generatie wel: onze kinderen de waarheid vertellen over de oorlog. Soms erger ik me eraan hoe vanzelfsprekend hun generatie hun welvaart en vrijheid vindt. Daar zeg ik wat van. Dan ben ik maar even een vervelende moeder. Het is mijn manier om het besef door te geven dat vrijheid iets heel kostbaars is. We moeten het koesteren en het nooit vanzelfsprekend gaan vinden.”

Over 75 jaar vrijheid

In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We staan stil bij de vrijheid die is bevochten door mensen die daarvoor grote offers hebben gebracht. We vieren dat we sinds 1945 weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties.

75 jaar vrijheid wordt mede mogelijk gemaakt door:

Laat zien dat je vrijheid belangrijk vindt

Bestel hier de vrijheid-pin.

Bestellen
Terug naar de verhalen

In verband met het coronavirus, is het programma van 75 jaar vrijheid aangepast. Lees hier de laatste updates.