Marion leeft 67 jaar in vrijheid

“Indische Nederlanders wilden best praten, maar daar was geen ruimte voor”

Schrijfster Marion Bloem (67) brak door met haar romandebuut Geen gewoon Indisch meisje. Maart 2020 verscheen haar boek Indo over de geschiedenis van de Indische Nederlander. Haar gedicht ‘Vrijheid’, in 1997 geschreven in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, is vertaald in meer dan honderd talen.

“Mijn Indische achtergrond heeft mijn leven volkomen bepaald. Alleen al doordat ik van jongs af aan voelde dat er geen ruimte was voor mijn ouders om te herdenken en te delen wat zij hadden moeten doorstaan tijdens de Japanse bezetting in Nederlands-Indië en de revolutietijd erna. Toen ze naar Nederland kwamen, werd er tegen ze gezegd dat zij de oorlog niet hadden meegemaakt. Ook in de schoolboeken ging het alleen maar over wat er in Nederland en Europa was gebeurd.

Omdat de Indische mensen na hun komst naar Nederland zo slecht werden behandeld, heb ik een sterk rechtvaardigheidsgevoel en een grote kleurgevoeligheid ontwikkeld. Vooral tijdens mijn studie klinische psychologie heb ik meer oog gekregen voor het leed dat mijn ouders is aangedaan. Ik ben me erin gaan verdiepen en ontdekte dat het koloniale verleden veel ingewikkelder en genuanceerder ligt dan ons verteld werd. Het was een harde samenleving waar een kleine groep het voor het zeggen had. In Nederland moest deze koloniale geschiedenis worden verzwegen.

Kom bij mij niet aan met ‘Indisch zwijgen’; onze geschiedenis is door de Nederlandse overheid bewust verzwegen. Indische Nederlanders wilden best praten, maar daar was geen ruimte voor. Het is juist zo belangrijk dat je je eigen geschiedenis kent, anders raak je een deel van je identiteit kwijt. Toen ik destijds mijn gedicht over vrijheid schreef, moest ik denken aan hoe Nederland met ons is omgegaan. Ik beschrijf dat de vrijheid die je voor jezelf maakt, geen vrijheid is als die ten koste gaat van anderen. Als je een ander geen vrijheid toestaat, dan is dat onderdrukking. Alles wat je jezelf gunt, moet je ook een ander gunnen.”

Over 75 jaar vrijheid

In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We staan stil bij de vrijheid die is bevochten door mensen die daarvoor grote offers hebben gebracht. We vieren dat we sinds 1945 weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties.

75 jaar vrijheid wordt mede mogelijk gemaakt door:

Laat zien dat je vrijheid belangrijk vindt

Bestel hier de vrijheid-pin.

Bestellen
Terug naar de verhalen

In verband met het coronavirus, is het programma van 75 jaar vrijheid aangepast. Lees hier de laatste updates.