De zoon van Yvette leeft 0 jaar in vrijheid
Lees dit verhaal
André leeft 68 jaar in vrijheid

“Vrijheid betekent meer voor me nu ik weet dat mijn eigen vader daaraan heeft bijgedragen”

André Fukkink (68) werkt sinds zijn pensioen als vrijwilliger bij het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten. Als verhalenvanger gaat hij langs bij mensen die de oorlog hebben meegemaakt. Hij stuitte ook op het verhaal van zijn eigen vader, die in het verzet zat en heeft geholpen Nederland te bevrijden.

“Ik kreeg het boek Het vergeten bataljon. Het Dutch National Battalion en zijn mensen in handen, over onderduikers en verzetsmensen uit de Achterhoek die tevoorschijn kwamen na hun bevrijding eind maart 1945. Deze groep van driehonderd mensen sloot zich aan bij het Eerste Canadese Leger om de rest van hun land te bevrijden. Bladerend door het boek kwam ik op bladzijde 67 een foto tegen waar mijn vader op staat. Samen met zijn maten ligt hij achter een mitrailleur. Dat was een schokmoment; mijn vader had mij daar nooit over verteld.

Het was voor mij de aanleiding om een zoektocht te starten naar de geschiedenis van mijn vader. Er bleek een dagboek te zijn van hem en een vriend samen. Vrijheid betekent nog meer voor me nu ik weet dat mijn eigen vader daaraan heeft bijgedragen.

Toen de Canadezen kwamen, werd het Duitse Emmerich gebombardeerd. Er was daar een papierfabriek en de verbrande snippers dwarrelden dertig kilometer verderop in Aalten neer. Dat beeld van die zwarte vlokken die naar beneden kwamen, heeft veel indruk gemaakt op de bewoners. Het was een teken dat er flink werd gevochten en dat de bevrijders in de buurt kwamen.

Zelf heb ik wel met mijn dochters over de oorlog gesproken en op 4 mei staan we er extra bij stil en spreken we over het belang van vrijheid. We wonen vlak bij de Duitse grens. Een keer op 4 mei reden we later dan voorzien terug van een dagje winkelen in Duitsland. Toen hebben we de auto langs de kant van de weg gezet om twee minuten stilte te houden. Dat heeft veel indruk op mijn dochters gemaakt.”

Over 75 jaar vrijheid

In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We staan stil bij de vrijheid die is bevochten door mensen die daarvoor grote offers hebben gebracht. We vieren dat we sinds 1945 weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties.

75 jaar vrijheid wordt mede mogelijk gemaakt door:

Laat zien dat je vrijheid belangrijk vindt

Bestel hier de vrijheid-pin.

Bestellen
Terug naar de verhalen

In verband met het coronavirus, is het programma van 75 jaar vrijheid aangepast. Lees hier de laatste updates.