De zoon van Yvette leeft 0 jaar in vrijheid
Lees dit verhaal
Jeannette leeft 69 jaar in vrijheid

“Het is een luxe om in een vrij land op te groeien”

Het koopvaardijschip van de vader van Jeannette van der Valk-Hogen Esch (69) werd in 1940 van de ene dag op de andere onderdeel van de krijgsmacht. Vanaf dat moment bevocht haar vader de vijand op zee.“

De Nederlandse marine was in de Tweede Wereldoorlog niet opgewassen tegen de Duitse marinevloot. Daarom werd de koopvaardij bij Koninklijk Besluit op 6 juni 1940 een volwaardig krijgsmachtonderdeel, als aanvulling op de marine. Dat betekende dat de gewone burgerbemanning van koopvaardijschepen van de ene op de andere dag zonder militaire training met de geallieerden meevocht.

Mijn vader voer op zo’n koopvaardijschip en werd voortdurend bedreigd door zeemijnen, torpedo’s en luchtaanvallen. In 1942 werden er zes Duitse torpedo’s op zijn schip afgevuurd. Door handig manoeuvreren heeft het schip de aanval kunnen ontwijken. Met het weinige materieel aan boord hebben ze de onderzeeboot beschoten. Het koopvaardijschip is hierdoor behouden gebleven. Mijn vader is hiervoor in 1944 door koningin Wilhelmina onderscheiden met een bronzen kruis.

Er zijn erg veel bemanningsleden van koopvaardijschepen verdronken. Als zeevaarder heb je de zee-plicht drenkelingen op te pikken, maar in de oorlog moesten de schepen doorvaren, want ze waren een doelwit. De gruwelijke aanblik van de vele drijvende lichamen in zee is mijn vader altijd bijgebleven.

Mijn ouders zijn in november 1945 getrouwd en hebben ons, hun drie dochters, een gelukkig gezinsleven gegeven. Maar de oorlog speelde wel een rol. Bijvoorbeeld bij de herdenking in mei. De aandacht ging aanvankelijk vooral uit naar de krijgsmacht en niet naar de inzet van de koopvaardij. Het heeft mijn ouders goed gedaan dat de koopvaardij uiteindelijk wel de erkenning kreeg en mijn vader daardoor de veteranenstatus.

Mijn jongste zus en ik legden in 2019 tijdens de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam een krans voor mijn vader en andere leden van de koopvaardij die zoveel moed hebben getoond in de Tweede Wereldoorlog. Ik ben hen dankbaar dat ik in een vrij en veilig land geboren ben. Het is een luxe om hier op te groeien.”

Over 75 jaar vrijheid

In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We staan stil bij de vrijheid die is bevochten door mensen die daarvoor grote offers hebben gebracht. We vieren dat we sinds 1945 weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties.

75 jaar vrijheid wordt mede mogelijk gemaakt door:

Laat zien dat je vrijheid belangrijk vindt

Bestel hier de vrijheid-pin.

Bestellen
Terug naar de verhalen

In verband met het coronavirus, is het programma van 75 jaar vrijheid aangepast. Lees hier de laatste updates.