De zoon van Yvette leeft 0 jaar in vrijheid
Lees dit verhaal
Alexander leeft 7 jaar in vrijheid

“In Nederland mag iedereen worden wat hij wil”

De grootouders van Alexander Duffhues (7) kwamen in 1986 vanuit Hongarije naar Nederland. Omdat ze geen lid waren van de Communistische Partij, kon zijn opa zijn wetenschappelijke werk niet in vrijheid doen. Alexander is nu zo oud als zijn moeder toen. Van haar leert hij dat hij de vrijheid heeft om alles te worden wat hij wil. Maar dat hij wel altijd zijn best moet doen.

“In Hongarije was een groep mensen de baas en mijn opa vond sommige dingen daarvan wel goed, maar sommige ook niet. Toen mijn moeder klein was, zijn ze naar Nederland verhuisd. De spullen gingen met de vrachtwagen en zij ging met het vliegtuig naar Schiphol en toen met de auto naar Nijmegen. Daar ging opa op de universiteit werken. Mijn moeder zegt dat ze het toen heel leuk vond, want ze mocht in de cockpit kijken, maar ze is daarna niet zo vaak meer teruggegaan. Ik denk dat ze dat wel moeilijk vond.

Ik ben al een paar keer in Hongarije geweest. Ik kan ze niet goed verstaan, maar ze kunnen wel Lexie zeggen, dat is mijn bijnaam. Ik leer ook Hongaars praten en ik kan al tot tien tellen. Ik kan al een beetje Engels en dat kunnen mijn tantes ook.

Mijn opa praat er bijna nooit over met mij, maar ik weet wel dat hij vond dat er in Nederland meer vrijheid was. Mijn moeder zegt dat ik later naar de universiteit ga, maar ik wil liever wielrenner worden, zoals Mathieu van der Poel. Ik heb echt veel beenspieren en ik fiets heel veel. In Nederland hebben we afspraken gemaakt dat iedereen mag worden wat hij wil. Dus word ik wielrenner.

Mijn moeder zegt altijd dat ik kan doen wat ik wil: sporten, lezen, leren. ‘Je kunt alles,’ zegt ze tegen me, ‘ga het maar proberen.’ Maar ik moet van haar wel altijd mijn best doen.”Over 75 jaar vrijheid

In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We staan stil bij de vrijheid die is bevochten door mensen die daarvoor grote offers hebben gebracht. We vieren dat we sinds 1945 weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties.

75 jaar vrijheid wordt mede mogelijk gemaakt door:

Laat zien dat je vrijheid belangrijk vindt

Bestel hier de vrijheid-pin.

Bestellen
Terug naar de verhalen

In verband met het coronavirus, is het programma van 75 jaar vrijheid aangepast. Lees hier de laatste updates.