Monni leeft 71 jaar in vrijheid

“Vrijheid is dat je van niemand afhankelijk bent”

Monni Woearbanaran (71) is de dochter van een Molukse KNIL-militair. In 1951 kwamen 12.500 van hen naar Nederland. Daar werden ze ontslagen toen het KNIL opgeheven werd. Wat een tijdelijke oplossing zou zijn, werd een permanent verblijf.

“Als het over Molukkers gaat, denken de meeste Nederlanders meteen aan de kapingen in de jaren zeventig. Zelfs mijn nichtjes, die al van de vierde generatie zijn, krijgen er nog opmerkingen over. Toch weten maar weinig mensen waar die kapingen eigenlijk over gingen. Veel Molukse mannen dienden in het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL). Toen Indonesië de onafhankelijkheid uitriep, moest iedereen die aan de kant van Nederland stond halsoverkop vertrekken. De Molukse soldaten zouden hier zes maanden opgevangen worden tot alles daar weer rustig was, maar eenmaal in Nederland werden ze ontslagen. Ze woonden hier in barakken, waren hun baan kwijt en hadden geen uitzicht op terugkeer. Daar zijn de woede en de frustratie ontstaan die tot de kapingen hebben geleid.

Mijn vader stond daar iets anders in. Hij besloot al vrij snel dat we in Nederland zouden blijven en hier ons leven zouden opbouwen. Pas twintig jaar later kon hij terug naar het eiland waar hij geboren was om zijn moeder, broer en zussen te bezoeken. Dat vond mijn vader de ultieme vrijheid: dat hij zijn familie kon zien wanneer hij wilde én dat hij ook weer terug kon.

Ik ben ontzettend blij dat ik hier ben opgegroeid. Op Tanimbar, het eiland waar ik geboren ben, zou ik als oudste meisje fulltime in het huishouden hebben gewerkt. In Nederland heb ik de vrijheid gehad om mijn eigen keuzes te maken. Ik ben verpleegster geworden en heb mijn hele leven gewerkt. Vrijheid is dat je van niemand afhankelijk bent. Dat heb ik aan mijn kinderen meegegeven: maak je opleiding af, leer een vak en vind je eigen plek.

Ik voel me zo Nederlands als wat en tegelijk ook een echte Molukse. Als een Molukker iets bijzonders presteert, dan straalt dat af op de hele gemeenschap en dan zijn alle Molukkers heel erg trots.”

Over 75 jaar vrijheid

In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We staan stil bij de vrijheid die is bevochten door mensen die daarvoor grote offers hebben gebracht. We vieren dat we sinds 1945 weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties.

75 jaar vrijheid wordt mede mogelijk gemaakt door:

Laat zien dat je vrijheid belangrijk vindt

Bestel hier de vrijheid-pin.

Bestellen
Terug naar de verhalen

In verband met het coronavirus, is het programma van 75 jaar vrijheid aangepast. Lees hier de laatste updates.