Claudia leeft 72 jaar in vrijheid

“Die opmerkingen raken me elke keer weer”

Al leek de Tweede Wereldoorlog ver weg, ook de Arubaanse familie van Claudia Rombley-Williams (72) werd er in betrokken. In Nederland vochten Arubanen mee tegen de Duitsers en sommigen werden gevangengezet in concentratiekampen.

“De Duitsers hebben geprobeerd de olieraffinaderij Lago op Aruba, waar mijn ouders dichtbij woonden, op te blazen omdat die de geallieerde soldaten bevoorraadde. Gelukkig is het bombardement mislukt, maar het was heel beangstigend. De oorlog speelde zich zo ver weg af, niemand had zich voorbereid. Er waren geen schuilkelders of iets dergelijks.

Een aantal Antillianen heeft in Nederland meegevochten tegen de nazi’s. Een van hen was George Maduro, die op Curaçao geboren is. Hij vocht in 1940 als officier van de Nederlandse cavalerie en zat later in het verzet. Madurodam is naar hem vernoemd.

De oom van mijn man Lionel Rombley werd op zee opgepakt door Italianen en later door de Duitsers in concentratiekamp Mauthausen gevangengezet. Hij was geen militair, maar voer op een koopvaardijschip. Hij heeft het overleefd omdat hij zijn talen sprak en voor de Duitsers kon vertalen.

Vrijheid is voor mij kennis. Door kennis kun je voorkomen dat een oorlog als de Tweede Wereldoorlog ooit weer voorkomt. Het maakt je vrijer als je weet hoe de wereld in elkaar zit. Als je weet waar je wel of niet veilig bent.

Mijn overgrootvader was slaaf. In de slaventijd werden mensen overal naartoe gesleept. Mijn vader is in de Dominicaanse Republiek geboren omdat zijn ouders daarheen waren gebracht. Ik voel me verbonden met het slavernijverleden. Het is belangrijk dat we ook daarover blijven praten.

Nederland is voor mij vrij en onvrij. Vrij omdat ik hier kan zitten en mag doen wat ik wil. Maar ik hoor ook regelmatig ‘wat doe je hier?’ en ‘moet je niet eens terug?’ Ik woon hier al 52 jaar. Ik besteed zo min mogelijk aandacht aan zulke opmerkingen, maar ze raken me elke keer weer.”

Over 75 jaar vrijheid

In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We staan stil bij de vrijheid die is bevochten door mensen die daarvoor grote offers hebben gebracht. We vieren dat we sinds 1945 weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties.

75 jaar vrijheid wordt mede mogelijk gemaakt door:

Laat zien dat je vrijheid belangrijk vindt

Bestel hier de vrijheid-pin.

Bestellen
Terug naar de verhalen

In verband met het coronavirus, is het programma van 75 jaar vrijheid aangepast. Lees hier de laatste updates.