Hendrik leeft 73 jaar in vrijheid

“Ga respectvol om met andere mensen, ook als zij een verkeerde keuze maken”

De beide ooms van Hendrik Vrolijk (73) zaten in het verzet. In december 1944 zijn ze opgepakt. Een van hen is gefusilleerd, de ander is nooit meer teruggekomen uit het concentratiekamp. Zijn grootouders zaten in verschillende kampen in Nederlands-Indië en hebben het overleefd.

“Van horen zeggen weet ik dat mijn vader en grootvader voor de oorlog vrolijke, opgewekte mannen waren. De oorlog heeft de rest van hun levens beheerst, hoewel het lastig blijft om in te schatten hoe ze anders waren geweest. Net als veel anderen vonden zij dat je kinderen niet met nare verhalen over de oorlog moest belasten. Op 4 mei sloot mijn vader zich meestal op in zijn kamer, het was een dag waarop hij zich in stilte verschanste.

Vlak na de oorlog zijn mijn ouders getrouwd. Het was een dag zonder feestelijkheden en ze waren donker gekleed, wegens het verlies van zijn broers. Ook was het nog onzeker of zijn ouders de kampen in Nederlands-Indië hadden overleefd. Mijn vader voelde zich verantwoordelijk en vond dat hij zijn broers nog meer had moeten waarschuwen voor de risico’s die ze namen door voor hun verzetswerk lange tijd hetzelfde adres te gebruiken.

Een van de broers zat in de oorlog eerst nog als oud-dienstplichtig militair bij de Opbouwdienst, een organisatie die van karakter veranderde tijdens de oorlog. De Duitsers hebben de club steeds meer naar hun hand gezet. Het heeft even geduurd voordat mijn oom ten goede is gedraaid. Mijn vader heeft op hem ingesproken, maar is hem altijd met respect blijven behandelen. Dat leerde hij ook aan ons: ga respectvol om met andere mensen, ook als zij een verkeerde keuze maken. Je moet proberen ze te overtuigen dat het anders moet, maar veroordeel ze niet.

In mijn opvoeding lag verder de nadruk op verantwoordelijkheidsgevoel. Er waren niet veel regels, maar mijn ouders vroegen wel altijd waarom ik iets op een bepaalde manier had gedaan. Er werd moreel appel op ons gedaan om ons best te doen in het leven. Ook maatschappelijke betrokkenheid was belangrijk; mijn vader deed veel vrijwilligerswerk en ik doe dat nu ook.”

Over 75 jaar vrijheid

In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We staan stil bij de vrijheid die is bevochten door mensen die daarvoor grote offers hebben gebracht. We vieren dat we sinds 1945 weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties.

75 jaar vrijheid wordt mede mogelijk gemaakt door:

Laat zien dat je vrijheid belangrijk vindt

Bestel hier de vrijheid-pin.

Bestellen
Terug naar de verhalen

In verband met het coronavirus, is het programma van 75 jaar vrijheid aangepast. Lees hier de laatste updates.