De zoon van Yvette leeft 0 jaar in vrijheid
Lees dit verhaal
Jan leeft 75 jaar in vrijheid

“Vrede moet je bij jezelf zoeken”

Jan van der Linden (75) is op 5 mei 1945 geboren. Zijn portret verschijnt op een speciale postzegel die uitgegeven wordt ter gelegenheid van 75 jaar vrijheid. Toepasselijk, want hij heeft bijna zijn hele leven bij het postbedrijf gewerkt.

“Ik ben op een steenworp afstand van de Dominicanenkerk in Zwolle geboren. Ik ben er getrouwd, mijn kinderen zijn er gedoopt en nu werk ik er als vrijwilliger. Iedere middag zijn we open en dan branden overal kaarsjes. Daar krijgen mensen een heel warm gevoel bij. Ik zeg wel eens dat in deze kerk duizenden gebeden voor de vrede hangen.

Onze kerk ligt op de route van het station naar het jaarlijkse Bevrijdingsfestival. Op 5 mei staan we met een paar gastvrouwen en -heren buiten en nodigen voorbijgangers uit om een kaarsje aan te steken voor de vrede. Vorig jaar brandden er maar liefst achthonderd.

Als kind vond ik het heel bijzonder om op 5 mei jarig te zijn. Overal hingen vlaggen en het was feest. Je voelt je dan toch speciaal. Dat gevoel werd later wel wat minder, maar een paar jaar geleden was er een bijeenkomst voor iedereen die op 5 mei 1945 geboren is en dat was bijzonder leuk. We hadden meteen een klik. Het jaar erop kregen we een uitnodiging van de burgemeester van Wageningen en werden we persoonlijk verwelkomd in Hotel de Wereld, waar we koffie en taart kregen in de kamer waar de Duitse capitulatie plaatsgevonden had. Dat was een verjaardag om nooit te vergeten.

Ik vind het belangrijk om in deze kerk, maar ook daarbuiten, met jongeren te blijven praten over vrede en vrijheid. Vrede moet je niet op wereldniveau zoeken, maar bij jezelf. Als iedereen dat deed, zou het een stuk rustiger zijn in de wereld. Sinds 5 mei 1945 hebben we te weinig echte vrede en vrijheid gehad in de wereld. We moeten ons realiseren dat we blij en dankbaar kunnen zijn dat we in een vrij land leven.

Dat ik nu op een postzegel kom te staan, vind ik mooi. Ik heb veertig jaar bij de posterijen gewerkt. Ik begon bij de PTT en toen ik afzwaaide, heette het PostNL. Mooi toch, dat ik aan het einde van mijn leven nog een bekende Nederlander word?”

Over 75 jaar vrijheid

In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We staan stil bij de vrijheid die is bevochten door mensen die daarvoor grote offers hebben gebracht. We vieren dat we sinds 1945 weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties.

75 jaar vrijheid wordt mede mogelijk gemaakt door:

Laat zien dat je vrijheid belangrijk vindt

Bestel hier de vrijheid-pin.

Bestellen
Terug naar de verhalen

In verband met het coronavirus, is het programma van 75 jaar vrijheid aangepast. Lees hier de laatste updates.