De zoon van Yvette leeft 0 jaar in vrijheid
Lees dit verhaal
Elias leeft 9 jaar in vrijheid

“Ik ben blij dat ik nu opgroei en niet in de Tweede Wereldoorlog”

De oma van Elias Canneman (9) schreef een boek over een Joodse kleuter die bij haar grootouders ondergedoken had gezeten. Eind 2019 nam zij de Yad Vashem-onderscheiding voor haar grootouders in ontvangst. Elias was bij de uitreiking aanwezig.

“De opa van mijn oma had een hele grote boerderij en wel negen kinderen. Er kwamen mensen langs om te vragen of er nog eentje bij mocht. Eerst zei hij tegen die mensen dat hij echt geen plek meer had. Maar toen die mensen weg wilden gaan, zei hij: ‘Wacht, stop eens even. We nemen hem toch!’ Dus hadden ze opeens tien kinderen!

Het jongetje was pas 2 jaar en heette eigenlijk Moshe, maar ze noemden hem Jopie want ze moesten wel geheimhouden dat hij Joods was. Er woonden ook Duitse soldaten in het huis en die vonden het een fantastisch idee van die meneer met dat snorretje om alle Joodse mensen naar een kamp te sturen.

Mijn oma heeft een boek over Jopie geschreven en is naar hem toe gegaan in Israël. Toen ze de Yad Vashem-medaille voor haar opa en oma kreeg, heeft ze een verhaaltje verteld over Jopie. Het is een grote medaille met daarop prikkeldraad en handen die dat weghalen. Dat betekent dat de wereld een vrije plek wordt. Er staat een tekst op in het Frans: ‘Wie een leven redt, redt de hele wereld.’

Ik ben heel blij dat ik nu opgroei en niet in de Tweede Wereldoorlog. Als iemand aan mij zou vragen of ik voor een baby’tje wil zorgen, zou ik het wel een beetje eng vinden. Daarom vind ik het heel goed wat de opa en oma van mijn oma hebben gedaan. Dat waren echte helden.

Ik ben vrij om te worden wat ik wil. Later wil ik in de dierentuin werken. De rode panda uit Artis is mijn favoriete dier. Jopie is ook dol op dieren. Hij heeft vijf papegaaien. Daarom heet het boek van mijn oma De papegaaien van Moshe.”

Over 75 jaar vrijheid

In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We staan stil bij de vrijheid die is bevochten door mensen die daarvoor grote offers hebben gebracht. We vieren dat we sinds 1945 weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties.

75 jaar vrijheid wordt mede mogelijk gemaakt door:

Laat zien dat je vrijheid belangrijk vindt

Bestel hier de vrijheid-pin.

Bestellen
Terug naar de verhalen

In verband met het coronavirus, is het programma van 75 jaar vrijheid aangepast. Lees hier de laatste updates.